Poradna - Revma, artróza, artritida

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Chondromalacie čéšky

Dobrý den,pře 3týdny jsem si podvrtla koleno. Jela jsem na chir.pohotovost a tam mi to zrentgenovali a vzali 50ml vody z kolene.Za 4 dny jsem přišla na kontrolu a koleno mi nešlo opět ohnout, švihalo bolestí při každém 3.kroku a neustále mi v něm přeskakovalo.Pokusili se z něj vzít vodu, ale prý to nešlo a řekli mi, že si se mnou neví rady, ať si skočím na ortopedii.Tam jsem šla hned 2.den, bez problémů mi vzal opět vodu z kolene, píchl mi do kolene lék a dal mi s sebou \olfen od bolesti.Za týden jsem přišla na kontrolu a koleno šlo ohnout, jen v něm pořád přeskakovalo a sem tam švihalo bolestí, jak jsem blbě stoupla. Tak mi doktor napsal ortezu a dal mi Chondrosulf 800 a za měsíc na kontrolu.Prý se jedná o chondromalacii čéšky. Prý jestli to nepomůže tak potom mi dá jakýsi 3 injekce do kolene a když ani to nepomůže tak potom artroskopicky to spravit. Řekl, že to je začátek artrozy. Tak jsem z toho celá špatná, protože mi není ještě ani 40 roků. Zajímalo by mne, jestli nemá někdo zkušenosti s touto diagnozou a co mohu očekávat, zda je šance, že se to vyřeší ortézou....

Odpovědi na otázku

Dobrý den, artróza je degenerativním onemocněním kloubů, přirozeným projevem stárnutí organismu. V počátečním stadiu dochází právě ke zmíněnému "změknutí" chrupavky ve vašem případě chrupavky na čéšce, která je součástí kolenního kloubu. Rozvoj artrózy je závislý nejen na kalendářním věku, ale i na věku biologickém a zátěži kloubů (nadváha, sport), prodělaných úrazech, zánětlivých onemocněních, genetických faktorech. K prevenci a zmírnění prvotních potíží slouží řada doplňků stravy, které jsou na trhu ve velkém množství. Myslím, že šance, že se vše vyřeší ortézou tu je. Rozhodně se začíná nejméně invazivní léčbou.